Krovinių pervežimas Airija – Lietuva ir Lietuvos pramonė

Lietuvos ekonomika yra pagrįsta laisvosios kapitalistinės rinkos principais ir jais nuosekliai vadovaujasi. Tarpukario laikotarpyje Lietuvos pramonė, kaip ir daugelio kitų valstybių, buvo labai nusilpusi. Lietuvoje veikė 379–ios pramonės įmonės. Po penkiolikos metų jų jau buvo įsikūrę net 1382. Kaip matome, įmonės kūrėsi sparčiai ir per penkiolika metų, jų skaičius išaugo kiek daugiau nei pusketvirto karto. Tuo metu, 1939 metais, pramonės produkcijos buvo pagaminta už 417,6 milijonų litų. Maisto pramonės produkcija sudarė pusę tos sumos. Po karų atsigavo žemės ūkio pramonė ir buvo pradėta eksportuoti grūdus. Dėl Antrojo pasaulinio karo metu patirtų nuostolių Lietuvos ūkio sektorius buvo gerokai nusilpęs. Tačiau šalis buvo visiškai industrializuota sovietinės okupacijos laikotarpiu, tuomet ženkliai suaktyvėjo statybų sektoriaus plėtra. Po nepriklausomybės atgavimo, dėl įvairių pokyčių ir sovietinės nekonkurencingos produkcijos, vėl buvo juntamas ekonominis nuosmukis. Rytų Europoje 2003 metais pats sparčiausias ekonominis augimas vyko Lietuvoje. 2008 metų pabaigoje prasidėjusi pasaulinė ekonominė krizė buvo juntama ir Lietuvoje, o po metų visa Lietuvos ekonomika juntamai smuko žemyn. Po dviejų metų, 2010-aisiais m., vėl prasidėjo ekonominis augimas. 2014 metais nuo sausio iki spalio mėnesio Lietuvoje pramonės produkcijos pagaminta už 16,26 mlrd. eurų (tai yra 56,1 mlrd. litų). 2012 metų duomenimis, daugiau nei pusę Lietuvos prekybos (eksporto ir importo) partnerių užsienyje sudarė Europos Sąjungos šalys, o tarp jų ir pramonės krovinių pervežimas Airija – Lietuva, Lietuva – Airija.

Airijos valstybė užima maždaug 5/6 Airijos salos. Iš išorės ją supa Lamanšo sąsiauris, Šiaurės jūra ir Keltų jūra, dėl to krovinių pervežimas Airija – Lietuva yra kombinuotas, nes krovinių vežimas vyksta ne tik sausuma, bet ir vandeniu. Beje, praplaukus Lamanšo sąsiaurį ir pralenkus London’ą, Derby ir Stoke-on-Trent’ą krovinius tenka gabenti vandeniu, per Keltų jūrą.

Krovinių pervežimas į Airiją yra gan perspektyvus verslo plėtros ir pramonės auginimo būdas. Nors šis pramonės kelių maršrutas nėra vienas perspektyviausių ar pelningiausių, tačiau dėl didelio migracijos srauto į Airiją, be jokios abejonės tai yra vienas populiariausių maršrutų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *