Pagalba kelyje: ką reikia žinoti?

Kelyje tyko daugybė įvairiausio tipo pavojų. Nuo vienų apsisaugoti galima iš anksto tinkamai pasirūpinus savo automobilių, nuo kitų, deja, nėra apsaugotas nei vienas vairuotojas. Taigi, ką daryti ir ką žinoti, kad būtų suteikta ar galėtumėte suteikti pagalbą kelyje kitiems?

Visų pirma, reikia suprasti, kad pagalba kelyje yra labai svarbi ir gali padėti išvengti rimtesnių problemų. Dėl to pamatę, kad žmonėms akivaizdžiai reikalinga pagalba, sustokite ir padėkite. Dažnai tereikia paskolinti kokį nors įrankį, padėti pastumti automobilį ar ištraukti jį trosu iš nedidelio griovelio. Žinoma, kartais padėti ištraukti, pastumti ar užvesti automobilį gali būti neįmanoma, tačiau pasiteiraukite, galbūt žmonės, patekę į bėda neturi galimybės išsikviesti profesionalios pagalbos, o Jūs žinote techninės pagalbos tarnybų numerį ar bent jau turite neišsikrovusį telefoną.

Norint suteikti pagalbą reikėtų sustoti saugiau. Niekada nestabdykite staiga, ypač žiemos metu, nes kelyje nutikusi nelaimė gali patraukti ne tik Jūsų, bet ir Jums iš paskos važiuojančio vairuotojo dėmesį, tad besistengdami padėti galite sukelti naują problemą, kuri tiesiogiai lies ir Jus pačius. Tuo tarpu jei matote įvykusią nelaimę ar iškilusią problemą tamsiu paros metu, pabandykite pasirūpinti, kad kiti eismo dalyviai galėtų laiku pastebėti vietą, kurioje stovi sugedęs automobilis. Taip pat, nepamirškite, kad tamsiu paros metu labai daug saugumo suteikia ryškiaspalvės, šviesą atspindinčios liemenės. Taip pat reikėtų elgtis ir jei nelaimė nutiko Jums – tamsoje ryškią liemenę ar kitus ženklus vairuotojai greičiau pastebės ir turėsite daugiau šansų sulaukti pagalbos.

Visgi, dar pasitaiko atvejų, kuomet sustoję pagelbėti kitiems galite nukentėti patys. Jei vykstate vieni ir jaučiate, kad pagelbėdami galite nukentėti, verčiau iš karto iškvieskite pagalbą kelyje, jei tai eismo įvykis – informuokite policijos pareigūnus. Tačiau žvelgiant iš kitos pusės, Jūsų stabtelėjimas (net neišlipus ir neatrakinus savo automobilio durelių) gali išgelbėti kitiems žmonėms visą dieną ar net gyvybę. Ypač jei nelaimė įvyksta nuošaliame, retai naudojamame kelyje.

Techninė ir žmogiška pagalba kelyje yra labai svarbus žingsnis gerinant eismo dalyvių kultūrą, skatinant savitarpio pasitikėjimą bei pagarbą vieni kitiems, todėl rekomenduojama susiimti ir pradėti nuo savęs padedant kitiems. Juk už gera atlyginama geru.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *