Kaip pasikeitė šiltnamiai?

Savų daržovių auginimas prie namo ar tiesiog turimame sodo sklype – daugeliui neatsiejama laisvalaiko dalis. Kai kam tai ir puikus būdas papildyti šeimos racioną. Juk geri, ekologiški pomidorai ar agurkai kainuoja tikrai nemažai, o lyginti pigiausių su savo užaugintais tikrai nė iš tolo negalime. Tad nieko keisto, jog tokie tie šiltnamiai Lietuvoje populiarūs. Nuo senų senų laikų, kai tik plito mūsų šalyje pomidorų auginimas. Iki šių laikų, kai turime automatizuotus, net šildomus šiltnamius. O auginame juose ir kur kas egzotiškesnius augalus nei pomidorai ir agurkai.

Šiltnamiai internetuVis dar gausiai soduose matome senuosius vamzdžių pagalba pastatytus šiltnamius. Jie kainuoja nedaug, pastatomi tikrai paprastai, tarnauja gana ilgai. Žinoma, su šiokia tokia priežiūra. Na, neatrodo jie estetiškai, bet savo esminę funkciją atlieka. O štai dabar turime visai kitokius šiltnamius. Užmesti akį gali šioje nuorodoje – https://www.b-a.eu/c2616/Siltnamiai. Dabar iš šiltnamių reikalaujama kur kas daugiau nei geresnis temperatūrinis mikroklimatas pomidorams. Norime gero derliaus, mažiau augalų ligų, tad reikia gero vėdinimo. Norime ir geros estetinės išvaizdos. Prie naujo, šiuolaikinio namo senas suklepęs vamzdinis šiltnamis tikrai nesižiūrės.

Bet grįžkime prie funkcionalumo. Iš pirmo žvilgsnio taip mėgstamiems pomidorams reikia šilto oro. Ypač naktimis. Tačiau tai tik pirmas žingsnis. Labai svarbu ir tai, jog patalpoje, kurioje jie auga, būtų užtikrintas geras vėdinimas. Jei seniau tuo tikslu kasdien darinėdavome duris, nakčiai saugodami savo augalus nuo šaltesnio oro, dabar viskas kitaip. Daugelyje šiuolaikinių šiltnamių galime rasti automatinius langus. Jie veikia labai paprastai – tiesiog prie tam tikros temperatūros mechaniškai langas atidaromas, orui atvėsus, užsidaro. Tokiu atveju galima pamiršti labai svarbų pomidorams šiltnamio vėdinimą. Turint omenyje greitą šių laikų gyvenimo ritmą, tai tikrai labai patogu.

Be abejo, vis dažniau dabartiniai šiltnamiai įrenginėjami ir su laistymo sistema. Ji gali būti dvejopa. Pradžiai pakaktų tiesiog išvedžiotų šlangelių, kuriomis atsuktas vanduo pasiektų augalų šaknis. Tačiau tokiu atveju reikia kas kelias dienas atsukti tą vandenį ir reguliuoti jo kiekį. Galima investuoti ir į automatinį laistymą – nustatyti laikmatį, kuris reikiamu metu į laistymo sistemą išleistų norimą kiekį vandens. Tokiu atveju pomidorų priežiūra pasidaro tikrai minimali.

O jei auginti norite ne pomidorus ir ne agurkus, šiltnamius derėtų rinktis atsakingiau. Žinoma, paprikoms, baklažanams ar panašioms daržovėms dar tiks dauguma eilinių prekyboje esančių šiltnamių. Tačiau jei norite užsiauginti pavyzdžiui arbūzų ar melionų, tam reikės nemažo ploto. Prekyboje randami ir tikrai erdvūs šiltnamiai (žiūr.čia). Tiek į plotį ir ilgį, tiek ir į aukštį. Ir šiuos kriterijus reikia įvertinti konkrečiu atveju. Jei manote, jog agurkams ir pomidorams tiks vienas didelis šiltnamis, ūkininkas iš jūsų tikrai nekoks. Šiems augalams labai skiriasi ir laistymo, ir ypač vėdinimo rėžimas, tad norint gero derliaus ir išvengti ligų teks turėti du atskirus šiltnamius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *